Fase 1: Lagen & Compositie

2824586-empire_state_building

Basis Bestand (jpg)

Stap1: Vind een geschikte foto/basis
Zoals gezegd is het basismateriaal wat je kiest essentieel voor je kwaliteit van je eindproduct. Na een uitvoerige zoektocht is mijn keuze gevallen op een afbeelding van het Empire State Building. Waar ik naar op zoek was is diepte, of de illusie er van. Magritte gebruikt zelf in zijn originele werk een simpele rij huizen als kader of laag dat zorgt voor diepgang, dus ik was eerst op zoek naar iets vergelijkbaars. Toch kwam ik tot de conclusie dat het uiteindelijk meer zou opleveren voor mijn mogelijke eindproject als ik nu zou kiezen voor een foto met een complexere illusie van diepte, om hier later goed mee te kunnen experimenteren en mijn mogelijkheden te vergroten.

Stap 2: Welkom in Photoshop

ws_Adobe_Photoshop_Logo_1280x1024

2.1 # Allereerst open je Adobe Photoshop, ga vervolgens naar File > Open en open je gekozen bestand.

2.2 # Vervolgens kun met het programma inzoomen op je bestanden kun je bepalen welk deel je wil uitsnijden

2.3 # Selecteer vervolgens de Polygonal Lasso Tool links in je toolbalk. Met deze tool kun je al klikkend van punt tot punt een selectie maken, uitermate geschikt voor deze rechthoekige gebouwen uit mijn bestand. Doe dit zorgvuldig en hoe meer je inzoomt, hoe makkelijker het is om je target te selecteren. Als je klaar bent met de polygonal lasso tool dubbel-klik en verandert ontstaat er een selectie.

2.4 # Het makkelijkste is om gebouwen, of gebouwen groepen te kopieren die volgens jou behoren tot een bepaalde laag. Je gaat met je muis boven de door jou gemaakte selectie staan en klikt op je rechter muisknop. Je krijgt dan het keuzemenu zoals in figuur 1 te zien is. Vervolgens klik op de optie > Layer via copy en dan ontstaat er automatisch een nieuwe layer (laag) in je layer menu.

Foto 19-02-14 om 15.53

Figuur 1: Lagen creëren

Stap 3: Beheren van Layers

Photoshop is natuurlijk uitermate geschikt voor het beheren van layers, ik heb er voor gekozen om mappen te maken voor elke rij, met daarin meerdere gekopieerde lagen waar ik vervolgens nog mee kon experimenteren met diepte indien nodig. Zo maak je een basis die indien nodig ook nog makkelijk aan te passen is. In figuur 2 is te zien hoe je mappen kan maken.

3.1 # Maak nieuwe mappen door te klikken op het icoontje onder aan het layer menu. Dubbelklik op de groep om er een nieuwe naam aan te geven.

3.2 # Als je vervolgens mappen hebt gemaakt kun je de verschillende layers – die je gemaakt hebt bij stap 2 – organiseren. De layers die bij elkaar horen zijn in mijn geval de gebouwen die ongeveer op de zelfde diepte liggen. Je kan de verschillende lagen simpelweg in de mappen slepen en ze zo verder als een geheel verder behandelen.

Foto 19-02-14 om 16.11

Figuur 2: Layer Management

TIP # Dit is bijvoorbeeld handig bij het al dan niet zichtbaar maken van een groep lagen. Door op het oogje te klikken naast de layer groep kun je deze als geheel zichtbaar of onzichtbaar maken. Zo kun je snel oriënteren in je bestand en behoudt je het overzicht. Ook als het bestand straks nog meer lagen of groepen er bij krijgt, kan het soms chaotisch worden. Zeker als je achteraf nog wil editen is deze functie daarom heel nuttig.

Het resultaat na de eerste 3 stappen:

rij1 rij2rij3

Stap 4: Dupliceren van mankracht

Een belangrijk aspect van het kunstwerk Golconde van Magritte is het groot aantal identieke mannen die in de lucht zweven. Photoshop is uitermate geschikt om layers te dupliceren. Belangrijk voor de esthetiek van mijn project is wel dat deze mannen passen binnen het kunstwerk en in de geest zijn van Magritte. In het originele kunstwerk zijn zakenmannen met zwarte jassen en zwarte bolhoeden van meerdere groottes te zien. Belangrijk detail is dat deze mannen soms frontaal, soms schuin van achter en soms schuin van voren te zien zijn. Ik heb lang moeten zoeken maar uiteindelijk geschikte figuren gevonden.

4.1 # Open je gevonden figuren met Photoshop, indien nodig snij je ze uit met de Magic Wand Tool of een andere selectie tool. Belangrijk is dat de figuren op zich staan en realistisch zijn om zo straks ‘geloofwaardig’ door de lucht te bewegen.

4.2 # Vervolgens klik je met je rechtermuisknop in het layer menu op de layer die je wilt kopieren, dan klik je op > Duplicate layer. De gekopieerde layer zal automatisch in het layer menu tevoorschijn komen. Zie figuur 3.

Foto 19-02-14 om 19.36

Figuur 3: Kopieer Layers

4.3 # Nu is het een kwestie van dupliceren en scalen (grootte bepalen) tot je de juiste verhoudingen en groottes krijgt. Dit kan eenvoudig met de move en transform tool links bovenin het tool menu van Photoshop.

4.4 # Wederom is het belangrijk om mappen te maken waarin je de verschillende groepen figuren kan samenvoegen. Zo raak je niet verdwaald in het massale aantal layers dat je inmiddels al hebt geproduceerd.

4.5 # Na veel dupliceren en experimenteren vindt je je gewenste compositie. Hoewel figuur 4 doet vermoeden dat er sprake is van desorganisatie, zijn alle figuren in het bestand onderdeel van een patroon. Door de verschillende groottes bij de figuren van de verschillende groepen/mappen krijg je de illusie van chaos, maar straks zal dit bijdragen aan de suggestie van diepte.

Foto 19-02-14 om 20.00

Figuur 4: Creëer je compositie

Stap 5: Samenvoegen van de elementen

Nu we alle elementen goed voorbereid hebben is het tijd om de mannen met de stad te gaan verenigen. Nu kunnen we eindelijk gaan zien of al dit voorwerk gaat leiden tot het gewenste effect oplevert.

5.1 # Dupliceer de mappen met je elementen allemaal in 1 gezamenlijk bestand. Klik met je rechtermuisknop op de map layers > klik Duplicate Group > en selecteer vervolgens het gewenste bestand. Zie figuur 5.

5.2 # Vervolgens sleep je de mappen naar de positie die het beste visuele effect geven. Het basis principe is dat de laag of map die bovenaan in je layer menu staat, vooraan te zien is op het canvas. In mijn geval houdt het in dat de mappen met mannen worden gescheiden door de rij. De nummers die ik heb toegevoegd helpen om uiteindelijk tot de juiste volgorde te komen.

Foto 19-02-14 om 20.25

Figuur 5: Samenbrengen Elementen

Bepaal vervolgens je eind compositie en geniet van je (tussen) resultaat. Nu ik de basis voor mijn project heb gelegd qua compositie en lagen zal ik nu verder gaan om beweging en kleur toe te voegen.

empirestateofmind

Uitgangspunt voor het verdere project

Leave a comment