Fase 2: Beweging & Kleur

Stap 1: Van Photoshop naar After Effects

Adobe-After-Effects-CS6

1.1 # Open After Effects en klik File > Import en kies dan je photoshop bestand. Ik heb er voor gekozen om de verschillende lagen (groepen) op te slaan als aparte photoshop bestanden en deze te importeren. Zo houd ik een duidelijke scheiding tussen de verschillende elementen in After Effects.

1.2 # Vervolgens verschijnen de geïmporteerde bestanden links in het scherm in een soort database. Sleep de bestanden die je wil gebruiken naar de timeline die zich onderin het programma bevindt.

1.3  # Nu verschijnt je project in het middelste vak, hier kun je de preview van je animatie zien. Let wel op dat complexe animaties vaak niet op realtime snelheid worden afgespeeld, dit om verrassingen bij het renderen te voorkomen.

TIP # De spatiebalk is de hotkey om je animatie af te spelen. Wanneer je animatie te traag afspeelt doordat het teveel van je software en hardware vraagt, kun je in de timeline met je muis skimmen zodat je alsnog een goede indruk krijgt van snelheid in je animatie, zonder dat je het eerst met renderen.

Foto 19-02-14 om 23.00

Figuur 1: Basis After Effects

Stap 2: Layers laten bewegen

Nu wordt het tijd om eindelijk de gewenste bewegingen toe te voegen aan de layers met de mannen. Dit lijkt vooraf een ingewikkeld proces maar met After Effects blijkt het in dit geval met enkele simpele handelingen te bereiken zijn.

2.1 # Rechts in je scherm zie je het menu “Effecten en Presets“, hier kun je bijna oneindig veel effecten vinden die je kan toevoegen

2.2 # Sleep vervolgens het gewenste effect naar de layer waarop het effect van toepassing moet worden. In mijn geval heet het effect “Autoscroll vertical”.

2.3 # Zodra je het effect hebt toegevoegd opent automatisch het tabblad “Effect Controls” links in je scherm.

2.4 # Door bij de parameter ‘Speed’ de control naar links of rechts te bewegen kun je de snelheid en richting manipuleren.

Foto 20-02-14 om 10.44

Figuur 2: Effecten Toevoegen

TIP # Experimenteer met verschillende Effecten en Parameters in het effect menu en kijk wat het doet voor je animatie. Met command/conrtol Z kun je steeds makkelijk een ongewenst resultaat ongedaan maken.

Ging dit te snel? Zie dan hier mijn screencast waarin ik nogmaals rustig uitleg hoe je de layers kan laten bewegen met After Effects en de parameters kunt manipuleren.

Stap 3: Renderen en Converteren

3.1 # Open weer het tabblad waarin je geïmporteerde bestanden staan en je gemaakte composities.

3.2 # Open nu het tabblad Render Queue, dat naast het tabblad van je project boven de timeline staat

3.3 # Sleep vervolgens de compositie (je project) dat je wil renderen naar de Render Queue

3.4 # Klik vervolgens rechts onderin je scherm op “Render” en je project zal als een video op je bureaublad verschijnen.

Foto 20-02-14 om 11.06

Figuur 3: Renderen

3.5 # Nu kun je je video via een converteren naar bijvoorbeeld een gif bestand op een online converter.

3.6 # Presenteer vervolgens je resultaat, in mijn geval hier op WordPress.

moving_blackwhite

Stap 4: Kleuren met After Effects

Hoewel het gewenste bewegingseffect nu bereikt is, ben ik nog niet tevreden over de esthetiek van het eindresultaat. Het is nog wat saai en het contrast tussen de bewegende mannen en de stad is qua kleur is nog te beperkt. Gelukkig biedt After Effects ook vele mogelijkheden tot kleur effecten. Mijn favoriet is Hue/Saturnation omdat je met dit effect eigenlijk alle kleuren kan bereiken zonder het beeld dat je wil overbrengen te verstoren.

4.1 # Vind met de zoekoptie Hue/Saturnation in je Effects en Presents

4.2 # Sleep vervolgens weer het effect naar de layer waar het van toepassing op moet zijn

4.3 # Vervolgens opent direct het tabblad Effect Controls links in je scherm

4.4 # Vink vervolgens het vakje “Colorize” aan

4.5 # Manipuleer vervolgens de drie parameters daaronder en zie in je scherm wat het resultaat van de kleur is.

Foto 20-02-14 om 11.30

Figuur: Kleuren in After Effects

 Verschillende tussen resultaten

Experiment 1: Chaos met kleur

man_chaos

Experiment 2: Harde Kleuren

man_groen_enzo

Experiment 3: Zachte Kleuren

man_mooi_kleur

Mijn resultaat na fase 2:
Zie hieronder de keuze voor mijn voor kleur. Ik vind dit visueel bijdragen aan het contrast tussen de mannen en de stad. Mijn tutorial zal zich nu in de derde en laatste fase gaan richten op de wens tot een meer 3D effect van mijn project.

city_of_gold

Leave a comment